miércoles, 9 de octubre de 2013

Suècia: Introducció

CONTEXT GEOGRÀFIC

Suècia o El Regne de Suècia, es un país escandinau del nord d’Europa que es troba dins de la UE. Al nord limita amb noruega i Finlàndia, al est amb Finlàndia i el golf de Bòtnia, al sud amb el mar Bàltic i per últim al oest limita amb el mar del Nord i Noruega.

El territori suec també compren 221.800 illes amb 1.085 que tenen població permanent. Gotland, Öland, Orust, Hisingen i Värmdö son les illes més grans. 

La capital de Suècia i ciutat més poblada es Estocolm.

La majoria del relleu es pla exceptuant la zona oest on es troben els Alps Escandinaus. Aquest fet i el clima fa que es formin molts llacs com el de Vänern, Vättern i Mälaren.

Suècia es pot dividir en 3 grans regions. Al nord, Norrland, al centre Svealand i al sud  Gotland. En aquest darrer hi predomina la agricultura i al nord es on es troba l’activitat forestal que es la més important.
Pel que fa al clima depenent de les zones pot variar. Gotland te un clima més oceànic, Sevealand més humit i continental i Norrland te un clima boreal. Però en general es més càlid i sec que altres països amb latituds similars degut en part a la corrent del golf.
Degut a la seva localització el seu dia varia molt extremadament, com mes cap al nord hi ha dies al estiu que el sol es queda i a l’ hivern no surt.
Pel que fa a la temperatura també varia depenent si parlem del nord o sud, com mes al nord estius mes curts i hiverns mes freds. Però es poden donar onades de calor que superin els 25º.

El sud est del país es la regió amb mes precipitacions i pel que fa a les nevades, tenen lloc de desembre a març a Gotland, de novembre a abril a Svealand i d’ octubre a maig a Norrland. Durant 3-4 mesos d’hivern alguns ports del centre i nord queden congelats degut a les baixes temperatures.



Pel que fa a la flora i la fauna com tot lo anterior depenent de la zona varia. Així dons, anant de sud a nord distingim 4 regions (Bosc mixt Bàltic, Bosc mixt sarmàtic, pradera i bosc de bedolls de escandinava i la taiga escandinava i russa).
Les especies de flora més comuns son el roure, l’ om  i diverses espècies d’orquídies.


I respecte a les de fauna trobem ossos, llops, alces, ànecs, perdius i diferents tipus de carronyers.
Els llacs i les costes son habitat de moltes espècies de peixos com el bacallà, el salmó, el lluç europeu... El seu clima i tenir gran abast de peix, te com a conseqüència que la gastronomia local es basi en aliments marins.



Pel que fa referència als paisatges podem trobar 3 tipus al sud i centre, i uns altres 3 al nord.
Al sud s’estenen les planes del nord d’Alemanya i Dinamarca. La part nord d’aquestes planes es on trobem un gran nombre de llacs.
El tercer paisatge es troba a la conca de la Suècia central i es on estan els llacs mes grans.



El nord oest de suècia es més muntanyós ja que hi ha la cadena de les muntanyes escandinaves, que fan de frontera natural amb Noruega. Aquest es el paisatge més ampli del país que s’estén per turons.




Per últim un paisatge molt particular , situat a les costes del Mar Bàltic, es el format per les masses de gel de l’ultima glaciació.



La població sueca esta distribuïda en el territori de manera desigual. Les concentracions es troben a les costes del sud i a les valls i llacs d’interior ja que son les zones que tenen un clima mes bo.

CONTEXT POLÍTIC
 
La suècia moderna va sorgir de l’ unió de Kalmar en 1397 i de l’ unificació del país pel reu Gustavo Vasa en el segle XVI. En el segle XVII es van ampliar els territoris per formar l’imperi suec (Però la majoria de llocs ocupats es van anar perdent).
Suècia no ha participat en cap conflicte des de 1814, quan va perdre la seva meitat oriental per Rússia, i es mante amb una política exterior de neutralitat i pau.
El regne de Suècia es una monarquia constitucional basada en una democràcia parlamentària.
 
 
                                                                Rei de Suècia i la seva dona
El rei es el cap de l’estat i la monarquia es hereditària, però ell nomes te un paper simbòlic i cerimonial.    
                                                                     Consell de ministres de Suècia
 
 
Quan hi ha eleccions generals el mandat del partit polític dura 4 anys.
El Primer Ministre es el cap del govern, i posseeix el poder executiu, el Consell de Ministres es nombrat per Primer Ministre i desprès s’aprova parlamentàriament.
 
El poder legislatiu suec es unicameral.
El parlament (Riskdag), compta amb 349 seients i els seus membres son escollits per sufragi universal. El primer ministre pot dissoldre el parlament  inclús desprès de rebre una moció de censura.                                               
Aquest poder pertany tant al govern com al parlament, i cal dir que els ciutadans suecs gaudeixen de drets polítics considerables.
Els principals partits polítics son: SAP (socialdemòcrates), Partit Centrista (Liberals socials), Partit Cristià Democràtic, Partit Verd (ecologistes), Partit d’Esquerres (socialista i feminista), Partit liberal (centre dreta), Partit Moderat (liberals conservadors).
Actualment el rei es Carl XVI Gustaf, el Primer Ministre Fredrik Reinfeldt (Partit Modern) en coalició amb el Partit de Centre, el Partit Liberal i els Demòcrates Cristians. Les pròximes eleccions parlamentàries estan citades al 2014.
 
 
La conservació de la natura, la protecció del medi ambient i l’eficàcia energètica son una prioritat per a les polítiques actuals i conten amb un gran suport de la població.
 
 
 
 
 
 
Suècia esta distribuïda administrativament en 21 províncies.
A cada província existeix un govern civil que es dirigit per governador civil nombrat pel govern.
També existeix una diputació provincial, dirigida per una assemblea escollida pels habitants de la província. Aquesta diputació es responsable dels serveis mèdics – sanitaris, transports públics i algunes matèries culturals.
Cada província es divideix en municipis amb un total de 290, aquests son responsables de l’educació infantil, primària i secundaria, serveis socials i planificació urbanística.
Les províncies son:
DalecarlaGotland                                Uppsala
Gävlebor                                               Värmland
Halland                                                  Västerbotten
Jämtland                                               Götaland
Jönköpig                                                Västmanland
Kalmar                                                   Västra
 Kronoberg                                           Örebro
 Norrbotten,Escania,Estocolmo       Östergötland
 Södermanland
CONTEXT HISTÒRIC
1000 anys abans de crist, amb l’origen de l’imperi romà, va arribar a Suècia l’edat de ferro, eren temps difícils, però els romans no van poder conquistar mes enllà del Elba i Rin a causa del clima i les emboscades dels suecs.
 
 
 
Ja en el s. II, l’agricultura i la ramaderia eren el motor econòmic i de subsistència. En aquesta època es du a terme l’assentament suec i les seves idees, es l’època dels víkings.
En el segle VIII els suecs eren els víkings del nord d’Europa i es van anar expandint pels països bàltics i fins i tot arriben al orient mig.
Segles més tard, en el segle XIV, la pesta negre va entrar en el país deixant-lo debilitat però per altra banda van créixer com a país i van fer tractes comercials amb els països més proper com Noruega i Finlàndia.
A partir d’aquí va començar a créixer més fins que va arribar la guerra contra el Sacre Imperi Romà Germànic. Carles XII va ser l’ únic monarca d’aquesta època d’esplendor suec i va morir desprès d’intentar envair Noruega.
En el segle XIX, Suècia renuncia a les seves províncies al nord d’Alemanya a favor del país teutó i a canvi de part de Noruega, en el conegut tractat de Kiel.
En l’època més contemporània la pau va produir un desenvolupament demogràfic impressionant. En aquesta part de l’ història van aparèixer diversos moviments socials així com sindicals unit a un procés de desenvolupament industrial.



En el segle XX, Suècia va estar al marge de les grans guerres que van assolir el continent duran la primera i segona guerra mundial. Amb la guerra freda també es va mantenir al marge.

Des de gener de 1995 Suècia forma part de la Unió europea però no de la Unió Monetària Europea degut al deu dèficit públic.
 

Fins la segona guerra mundial Suècia va ser un país principalment emigrant, especialment cap a Alemanya i Estats units, però desprès de la guerra i amb la instauració dels Estats del benestar, Suècia s’ha convertit en un país que rep immigrants.
El grup més gran provenia de Finlàndia, però també de Noruega, Dinamarca, Poloni, ara una part s’han neutralitzat i son suecs de segona i tercera generació.
Cal esmentar que Suècia també ha acollit refugiats polítics provinents de Chile i Uruguay amb els cops d’estat, petites colònies hongareses, americans desertors de la guerra del Vietnam..
 
CONTEXT SOCIOECÒNOMIC
 
En un passat Suècia exportava ferro, coure i fusta. I gràcies a la millora del transport i comunicació, s’ha pogut seguir exportant a gran escala.
El país te una gran oferta d’energia hidràulica però no te petroli ni jaciments de carbó.



La crisi internacional va sumar a Suècia a una recessió en 2009 (5%), ja que  la seva economia depèn en gran mesura del comerç internacional.

El consum d’habitatges i la recuperació de comerç internacional van permetre en 2010-2011 un creixement superior al 4%, però la recessió de la zona euro va frenar el creixement en 2012 degut al retrocés de les exportacions. Per 2013 s’espera un creixement de 1,3%.

A diferència d’altres països europeus, Suècia presenta unes finances sanejades i resisteix bastant be a la crisi de la zona euro.

El pressupost de 2013 te com objectiu el benestar dels habitants e insisteix en el reforç al creixement i la creació de llocs de treballs.

Suècia te un dels nivells de vida mes alts del món però ara la taxa d’atur es d’un 7,5%.


L’agricultura representa menys del 2% del PIB. Les principals produccions agrícoles son:cereals productes làctics, carn, fusta i patates.

El sector de la industria aporta una mica més d’un quart del PIB. Esta dominat per grups com Volvo, Ericsson, Ikea, H&M.. Les principals activitats de producció son el processament de la fusta, paper, equipament electrònic.. Els nous sector de la tecnologia i biotecnologia tenen una importància significativa en l’economia.

Per últim el sector terciari dona treball a mes de les 3 quartes parts de la població activa i representa més del 70% del PIB, impulsat per les telecomunicacions i l’equipament informàtic.

 

 
La religió predominant a Suècia es la luterana. No obstant la major part de les religions del món també tenen la seva representació per tot el país. Les esglésies en les grans ciutats solen tenir misses un cop per setmana.
Entorn el 85% de la població viu a zones urbanes i cal dir que els suecs gaudeixen d’un bon nivell de vida i el país es concebut com modern i liberal ja que el 93% dels habitants tenen accés a Internet.
 
 




 
 
 
 
 
 
 






No hay comentarios:

Publicar un comentario